
تولید و مدیریت محتوا این روزها به ویژه در فضای آنلاین اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است و محتوای تولید شده در این فضا باید به روز، ابتکاری، خلاق و جذاب باشد تا مخاطب را مدت زمان بیشتری در صفحه شما نگاه دارد. یک محتوای خوب، پایهای قوی برای جذب مخاطبان بیشتر و موفقیت در کسب و کارهای مختلف به شمار میرود. اینجاست که صاحبان مشاغل به استراتژی محتوا و وجود یک فرد حرفهای در این زمینه نیاز پیدا میکنند. در این مطلب به سراغ این موضوع رفتهایم و به شما میگوییم که استراتژی محتوا چیست و استراتژیست محتوا چه کسی است. با ما همراه شوید.
استراتژی محتوا چیست؟
استراتژی محتوا دربرگیرنده اهداف تجاری شماست و از محتوا به عنوان ابزار اصلی برای رسیدن به این اهداف استفاده میشود. محتوای خوب و مناسب، توجه مخاطبان را به کسب و کار شما جلب میکند، اعتماد مخاطب را افزایش میدهد و در نهایت با فروش بیشتر و موفقیت در طولانی مدت همراه است.
استراتژی محتوا بدین معناست که چگونه محتوای خود را منتشر کنیم تا اثرگذاری بیشتری داشته باشد و مخاطبان بیشتری آن را ببینند و به محتوای ما گوش دهند.
استراتژیست محتوا چه کسی است؟
استراتژیست محتوا کیست و باید چه ویژگیها و مهارتهایی داشته باشد؟ مدت زیادی از به وجود آمدن این جایگاه شغلی در کسب و کارها نمیگذرد و استراتژیست محتوا در دنیا عنوان شغلی تازه اما بسیار مهمی محسوب میشود. برای اولین بار این شرکت فیسبوک بود که در سال ۲۰۰۹ در آگهی استخدام خود از چنین عنوان شغلی استفاده کرد.
بسیاری از محتواهایی که در وب سایتها و حتی شبکههای اجتماعی منتشر میشوند، خواننده زیادی ندارند با اینکه برخی از آنها محتوای بسیار باکیفیتی هم محسوب میشوند و مشخص است نویسندههایی بسیار خوب این محتوا را تولید کردهاند. اینجاست که جایگاه استراتژیست محتوا اهمیت پیدا میکند. یعنی کسی که فرآیند تولید محتوا را مدیریت و رهبری کند.
یک استراتژیست محتوا نیازهای بازار و مخاطبان را میشناسد و بر مبنای این شناخت تعیین میکند که چه محتوایی مناسب است. استراتژیست محتوا در واقع کسی است که برای تولید وانتشار محتوای سازمان براساس اهداف یک کسب و کار برنامهریزیهای لازم را انجام میدهد.
مهارت های استراتژیست محتوا
یک استراتژیست محتوا باید واجد مهارتهای مختلفی باشد که یکی از مهمترین آنها، داشتن تواناییهای مدیتریتی بالا است. او باید بتواند تیم خود را به خوبی رهبری کند و در موقعیتهای مختلف تصمیمات مناسبی بگیرد.
یک استراتژیست محتوا لازم است خودش هم نویسنده خوبی باشد و به ویژه به مهارتهای کپی رایتینگ و نوشتن متون تبلیغاتی مسلط باشد. در این صورت است که میتواند تیم خود را به سمت نوشتن محتوای اثرگذارتر سوق دهد. او باید در تدوین استراتژیهای محتوایی و نظارت بر اجرای آنها توانایی خوبی داشته باشد.
خلاقیت یکی دیگر از مهمترین ویژگیهایی است که یک استراتژیست محتوا باید واجد آن باشد. داشتن ایده و تولید و انتشار محتوای خلاقانه و منحصر به فرد، رمز موفقیت یک محتوای خوب و در نهایت موفقیت سازمان است. یک استراتژیست محتوا به یک ذهن تحلیلگر هم نیاز دارد تا بتواند نتایج حاصل از تولید و انتشار محتوا را ارزیابی و برای رسیدن به نتایج بهتر تصمیمگیری کند.
نحوه تدوین یک استراتژی محتوا
هنگام ندوین استراتژی محتوا یک استراتژیست حرفهای چند سوال مهم باید مطرح کند. مهمترین سوال این است که چه کسی قرار است این مطلب را بخواند؟ مخاطبان محتوایی که قرار است تولید شود چه کسانی هستند؟
شما در کسب و کارتان با مشتریان متفاتی رو به رو هستید و محتوایی که تولید میشود، باید اقشار مختلفی را که مخاطب محتوای شما هستند در نظر بگیرد. این استراتژیست محتوا است که باید به تفاوت مخاطبان هدف توجه داشته باشد و استراتژی مشخصی را برای تولید محتوا بر مبنای این تفاوتها تدوین کند.
در وهله دوم کسی که قرار است استراتژی محتوا یک کسب و کار را برنامهریزی کند، باید از خود بپرسد که چه مشکلی را قرار است از مخاطبان حل کنند؟ محتوای شما باید به مشتریان نشان دهد، راه حل مناسب استفاده از محصول و خدمات آنها است.
چه چیزی شما را منحصر به فرد میکند؟ این سوال بعدی است که یک استراتژیست محتوا باید از خود بپرسد و به آن پاسخ دهد. وقتی بدانید چه چیزی محصول شما را متفاوت از دیگر محصولات بازار میکند، آن زمان تولید محتوا به کاری سادهتر و جذابتر تبدیل میشود.
در تولید محتوا برای اینکه ثابت کنید چرا باید از شما خرید کرد، باید ابتدا ثابت کنید چرا باید به شما گوش کرد.
قالبهایی که باید روی آنها تمرکز کرد، موضوع بعدی است که در استراتژی محتوا باید به آن پرداخت. به این معنا که محتوایی که میخواهید تولید کنید بهتر است در چه قالبی مطرح شود . بهتر است از نمودار و اینفوگرافیک استفاده کرد یا نیاز به ساخت تیزر و فیلم تبلیغاتی است؟
قرار است محتوای شما کجا منتشر شود؟ شما راههای مختلفی برای انتشار محتوا در اختیار دارید. مانند انتشار محتوا در وب سایت، اینستاگرام و … که باید تصمیم بگیرید کدام یک بستر مناسبتری برای ارتباط برقرار کردن با مخاطبان محتوای تولید شده به شمار میروند. مسئله آخر نیز نحوه مدیریت تولید و انتشار محتوا است.
چند نکته درباره تدوین استراتژی محتوا
برای تدوین یک استراتژی محتوای مناسب ابتدا باید هدفتان را از تولید محتوا مشخص کنید. اگر قبل از شروع هر کاری اهدافتان را به صورت دقیق تعیین کرده باشید، تدوین استراتژی نیز بسیار راحتتر انجام میشود.
بعد از مشخص کردن اهداف نوبت به تحقیق و بررسی است. شما باید شناخت خوبی از مخاطبان هدف و مشتریان بالقوه محصولاتتان داشته باشید تا بتوانید یک استراتژی مناسب برای محتوا تدوین کنید.
شما برای این مخاطبان است که دست به تولید محتوا میزنید و بدون داشتن شناخت خوب از آنها، تولید یک محتوای تاثیرگذار کار راحتی نیست. ضمن اینکه این تحقیات را دائما به روزرسانی کرده و خود را با نیازهای بازار هماهنگ کنید.
ایده داشته باشید. محتوایی را که تولید کردهاید دائما بررسی کنید و سعی کنید در هر دوره ایدههای جدیدتر و جذابتری برای تولید و ارائه محتوا داشته باشید.
شما راههای مختلفی برای بازاریابی محتوا در اختیار دارید. میتوانید محتوا را در بلاگ و وب سایت خود منتشر کنید و از این طریق به مخاطبان درخصوص محصولات و خدمات خود آگاهی دهید. شبکه های اجتماعی مختلف مانند اینستاگرام، فیسبوک، لینکدین و … هم محل دیگری برای تولید و انتشار محتوابه شمار میروند که نسبت به بلاگ ویژگی تعاملیتری دارند و میتوانید با مشتریان خود ارتباط بیشتری برقرار کنید.
این را هم بدانید که محتوا همیشه متن نیست و میتوانید از ابزارهای مختلفی برای جلب نظر مخاطبتان استفاده کنید. میتوانید ویدئوها وتیزرهای تبلیغاتی مختلف یا پادکست بسازید و از این طریق نیز اثرگذاری محتوا را افزایش دهید.